Energielabel voor woningen
Hoeveel gas en elektra uw woning verbruikt en het energielabel woningen zijn enkele van de belangrijkste vragen die kopers en makelaars stellen als zij geïnteresseerd zijn in het kopen van een woning. Woningen die goede energielabels hebben en sneller verkopen, zijn meer waard. Maar wat is het doel van energielabels?
Doel van energielabels
Het Energielabel is een initiatief van de overheid om huiseigenaren te stimuleren energiezuiniger te leven. Energielabels werken bijvoorbeeld als koelkasten. Ingedeeld van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst efficiënt – in vergelijking met vergelijkbare woningen.
Als u uw woning verkoopt, bent u verplicht het energielabel te overleggen aan de woningkoper. Zo kan uw huizenkoper al rekening houden met de energiekosten van uw nieuwe woning (en u kunt natuurlijk ook rekening houden met de energiekosten van uw nieuwe woning).
Waar zijn de (voorlopige) energielabels op gebaseerd?
Energielabels geven aan hoe energiezuinig een woning is. Het voorlopige energielabel dat uw woning automatisch heeft gekregen (als u dat nog niet heeft) is gebaseerd op een set gemeenschappelijke gegevens. Het jaar waarin uw huis is gebouwd, kenmerken van vergelijkbare huizen in de omgeving en een reeks algemene aannames. Een huis van 25 jaar oud heeft bijvoorbeeld een nieuwe cv-ketel die energiezuiniger is dan de oude. Hoe minder fossiele energie wordt verbruikt, hoe goedkoper het energielabel.
Heeft u de afgelopen jaren zelf uw woning aangepast? B. Isolatie, dubbel glas of zonnepanelen? Dan is het definitieve energielabel van uw woning waarschijnlijk goedkoper dan het voorlopige energielabel van de overheid.
Het maken van definitieve energielabels bij de verkoop van een woning
Vanaf 1 januari 2022 moet u bij de verkoop van een woning een duidelijk label aan de koper geven. Dit dient ook vermeld te worden in de verkoopadvertentie. Labels moeten worden aangemaakt door een energieconsulent (gecertificeerd). U bent verantwoordelijk voor de kosten van het onderzoek en de rapportage. Daarna is het keurmerk 10 jaar geldig.