Uncategorized

Is het aanschaffen van een tweedehands rolsteiger verstandig?

Als je regelmatig op een hoogte moeten werken, bijvoorbeeld als je werkzaam bent als schilder, dan is het handig om over een rolsteiger te beschikken. Je hebt de rolsteiger regelmatig nodig en het kan behoorlijk prijzig worden om elke keer weer een nieuwe steiger te huren. Rolsteigers kosten vaak duizenden euro’s in de winkel en daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een tweedehands rolsteiger aan te schaffen, maar is dat wel verstandig?

Rolsteigers moeten gecertificeerd en gekeurd worden

Om in Nederland werkzaamheden te mogen uitvoeren met een rolsteiger, is het verplicht gesteld dat de rolsteigers een certificering hebben, maar ook regelmatig gekeurd worden. De rolsteigers worden gecertificeerd als ze de fabriek verlaten en daar kun je dus zelf weinig aan doen, maar als het om de keuring gaat, is het wel belangrijk dat je de rolsteiger om de vijf jaar laat keuren. Doe je dit niet, dan is er een kans aanwezig dat de verzekeringsmaatschappij niets zal uitkeren als er een ongeluk gebeurt. Dit is ook direct het grootste nadeel van tweedehands rolsteigers, want je weet niet of de rolsteiger daadwerkelijk gekeurd is. Daarnaast worden veel rolsteigers geïmporteerd uit Aziatische landen. Ze zijn daar goedkoper, maar zijn in veel gevallen niet gecertificeerd. Dit moet je dus goed controleren voordat je een tweedehands rolsteiger aanschaft.

Een tweedehands rolsteiger gaat minder lang mee 

Eén van de redenen waarom je het beste een nieuwe 1-persoons steiger kopen, is het feit dat een tweedehands steiger meestal minder lang mee gaat. Net zoals alle andere metalen apparaten en voorwerpen, krijgen rolsteigers ook last van metaalmoeheid. Het kan dus voorkomen dat een tweedehands rolsteiger al tien jaar oud is en last heeft van metaalmoeheid. Je kunt aan het uiterlijk van de steiger moeilijk zien of daar sprake van is. Indien er sprake is van metaalmoeheid, is dat natuurlijk erg gevaarlijk, want de rolsteiger kan daardoor instorten. 

Tweedehands is niet altijd slecht 

Ondanks dat het aanschaffen van een tweedehands rolsteiger enkele nadelen heeft, wil dit niet zeggen dat dit altijd een verkeerde keuze is. Er zijn ook gewoon tweedehands rolsteigers te koop die gecertificeerd en gekeurd zijn. Toch is en blijft het belangrijk om de aankoop samen met een expert op het gebied van rolsteigers te doen. Zo weet je zeker dat je een steiger koopt die in een goede staat is.

Comments Off on Is het aanschaffen van een tweedehands rolsteiger verstandig?